به گزارش مشرق، «فؤاد ایزدی» در برنامه «بدون توقف» با بیان این مطلب که افول آمریکا به این معنی نیست که لزوما همه آمارها و شاخصها در این کشور نزولی است، تصریح کرد: به هر حال در آنجا هم افرادی با فکر، آگاهی و توانمندی هستند که برای بهبود اوضاع کارهایی انجام میدهند، اما واقعیت این است که برآیند شاخصهای آمریکا به عنوان یک کشور به سمت پائین حرکت میکند و شاخص کلی نزولی است.
وی در ادامه یادآور شد: در این که این سیر نزولی از چه زمان آغاز شده بین کارشناسان اختلاف نظر وجود دارد و برخی عقیده دارند که این روند از دهه ۶۰ آغاز شده و برخی هم دیرتر، ولی در اینکه انقلاب اسلامی در این روند افول تأثیر گذاشته به نظر من شکی نیست و یک دلیلش هم همین اتفاقات منطقه است، چرا برنامههای این کشور در خاورمیانه جلو نمیرود یک دلیلش قطعا جمهوری اسلامی است. از تبعات این مقاومت این است که طرف مقابل میآید هفت تریلیون در عراق هزینه میکند بعد نخستوزیر این کشور علاقهمند به ایران میشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران همچنین اظهار کرد: خوب زمانی که سیاستهای کلانی را پیشبینی میکنید و آنها همه شکست میخورد مثل جنگ عراق، سیاست افغانستان و ایران حتما اینها یک تأثیری در سیاست خارجی آن کشور دارد، آمریکاییها اگر مشکل ایران را نداشتند قطعا در مدیریت قیمت نفت میتوانستند موفقتر عمل کنند و این کار را هم نتوانستند انجام دهند.
مدیرعامل مجمع بینالمللی اساتید مسلمان دانشگاهها در ادامه به موضوع برجام اشاره کرد و گفت: ترامپ قبل از ریاست جمهوری مرتب اعلام میکرد که من از برجام خارج میشوم اما تا حدود یک سال این کار را نکرد، در این بازه زمانی ما این سؤال را مطرح میکردیم چرا خارج نشده؟ این را میپرسیدیم چون معتقد بودیم دستاوردهایی که آمریکاییها ذیل برجام گرفتند برایشان ارزشمند است، و زمانی از برجام خارج خواهند شد که بدانند این دستاوردها میماند، و چرا این را در مطبوعات و رسانهها میگفتیم، برای مسؤلان میگفتیم که مسؤل محترم که صحبت از برجام اروپایی میکنی و میگویی اگر آمریکا از برجام خارج شود با اروپا ادامه میدهیم، نمیشود، میخواستیم این جماعت را بیدار کنیم که برجام اروپایی جواب نخواهد داد.
وی در ادامه یادآور شد: چون با شناختی که از اروپا داشتیم میدانستیم که اروپا توان مقابله با آمریکا و دفاع از برجام را نخواهند داشت، پس شما مسؤل سیگنال اینکه اگر آمریکا از برجام خارج شود ما میمانیم را نده و این سیگنال را دادند و گوش نکردند و زمانی آمریکا از برجام خارج شد که یکی از مسؤلان ارشد کشور برای بار چندم اعلام کرد که ما برجام را با اروپا ادامه میدهیم و این مشکلی بود که دوستان بعد از دولت ترامپ ایجاد کردند.
این پژوهشگر حوزه بینالملل همچنین به موضوع آگاهی مردم آمریکا نسبت به این افول پرداخت و اظهار کرد: مردم آمریکا این موضوع را با گوشت و پوست خود در حوزههای مختلف داخلی و خارجی حس میکنند، زمانی که دنبال یک منجی میگردند یک میلیاردری مثل ترامپ میآید و میگوید من سیاستمدار معمولی نیستم، من شما را نجات میدهم و آمریکا را اول میکنم.
ایزدی اضافه کرد: این بحث افول در آمریکا جا افتاده است و بر سر آن اجماع دارند، این نشانه نوعی بیداری است که مردم آمریکا متوجه شدند که اوضاع خوب نیست و دولتهای مختلف نتوانستند اوضاع را بهبود بخشند و بین نامزدهای مختلف به فردی رأی دادند که اصلا سابقه سیاسی ندارد و اتفاقا این هم نشانه افول است که شما اعتمادی به سیاستمداران سنتی کشورتان نداشته باشید این میتواند هم بیداری باشد و هم نشانه افول.
مدیر مرکز پژوهشی سیاست خارجی و دیپلماسی دانشگاه تهران در پاسخ به این سؤال که «مگر نهادهای داخلی ما گاف نمیدهند و خطا نمیکنند؟» بیان کرد: نهادهای داخلی ما هم گاف میدهند، همان طور که در مورد برجام کم گاف ندادیم و این مشکل هنوز هم ادامه دارد، به نظر من اتفاقی باید در کشور بیفتد و آن این است که خوف نسبت به آمریکا باید در ذهن مسؤلان ما بریزد، نه اینکه فکر کنیم آمریکا به ما حمله نمیکند، او هر از چندگاهی به یک کشور حمله میکند و ممکن است بعدی ما باشیم و نه اینکه احساس غرور کنیم.
این کارشناس سیاسی ادامه داد: این موضوع که آمریکا باید جایگاه کدخدایی داشته و ما باید زندگی خودمان را با او طراحی و هماهنگ کنیم نشانه خوف است، یعنی شما فکر میکنید که آمریکا جایگاهی دارد که شما باید به آن جایگاه تمکین کنید، تا زمانی که این ذهنیت در بخشی از مسؤلان ما در جریانهای سیاسی مختلف وجود دارد مشکلات حل نمیشود، مشکلات کشور به خاطر آمریکاست و افرادی که از او خوف دارند، اگر توانستید این را حل کنید بخش عمدهای از مشکلات حل خواهد شد.
ایزدی با اشاره به اینکه ما نیاز داریم نمایندههایی که در مجلس جدید حضور پیدا میکنند بنشینند ساعتها در خصوص صعود جایگاه ایران و قوی شدن کشور فکر کنند، یادآور شد: ما ابتدا باید خیالمان از طرف آمریکا و اروپا راحت شود که اینها با ما کار نخواهند کرد و مشکلات ما با آنها حل نخوهد شد و بعد برویم مشکلات کشور را با توانمندی خودمان حل کنیم.
وی در پایان با تقدیر از دستاندرکاران برنامه «بدون توقف» و مسؤلان شبکه سه سیما تصریح کرد: این جلسات باید ادامه پیدا کند چون بهتر از جلسات سنتی که دیگر بیننده خودش را از دست داده جواب میدهد، باید قدردانی کنم از دستاندرکاران این برنامهها که این ریسک را پذیرفتند و پیشنهاد میکنم که این جلسات با موضوع آمریکا ادامه پیدا کند، چون این موضوع بحثی است که ما با آن درگیر هستیم و نیاز به این سبک جلسات برای بررسی بیشتر موضوع داریم.